Lako je odabrati promo poklon koji će dodatno istaći neku reklamnu kampanju. Samo treba saznati šta su trendovi ove sezone, odabrati nešto inovativno i uskladiti odabir sa konceptom promocije. Možda malo drugačije iskombinovati korporativne boje, eventualno pozicionirati logo na neuobičajenijem mestu – eto rešenja!

Čak iako se, samo na kratko, preselimo u idealan svet u kome nema budžetskih limita, opet nam ostaje ista ciljna grupa (da, svet je idealan, ali čak ni tamo ne postoji savršeno zadovolnja ciljna grupa, sudeći prema poslednjim informacijama koje nam šalju proizvođači makaza za desnoruke i pekari koji ne mese bezglutensko testo).        Dakle, sve i da ste pronašli nešto sasvim novo i gotovo izvesno dopadljivo većini ispitanika, niste se rešili one jedne grupe “posebnih” koju je najteže zadovoljiti, a čije se zadovoljstvo najglasnije čuje. Nezadovoljstvo takođe. Nažalost.

Nazad na projektovanje.

Ako izaberete univerzalan poklon (na primer, hemijsku olovku), to ste ili već poklanjali pa je i Vama dosadno, a i svi drugi su se toga odavno setili,  pride se i nalazite u opasnosti da Vaš marketinški budžet završi na policama za izgubljene stvari.  S druge strane, hemijska olovka je skoro savršen reklamni proizvod: stalno svuda svima treba, pa će u Vaš logo svako svuda stalno viđati. Ponajviše oni koji češće pišu. A takvi, skoro bez izuzetaka, imaju onu neku “svoju” olovku kojoj se ne razliva mastilo čak ni kad se raspiše i idealno je teška i sviđa im se boja i lep im je dizajn i ni za deset drugih je ne bi menjali.

E, takvu olovku treba naći!

img_0112

 

Naš predlog je Turnus. Evo zašto:

  • To je vrlo kvalitetna hemijska olovka čije je punjenje za minu napravljeno prema najnovijoj “silk tech” tehnologiji. Rečju, ta olovka lepo piše.
  • Proizvodi je renomirani nemački proizvođač sa iskustvom dužim od veka (sto i šesnaest godina, ako ćemo precizno). A nemački kvalitet je – nemački kvalitet.
  • Paleta boja je izuzetno velika i gotovo sigurno postoji baš u nijansi koju tražite (po Pantonu, da). Može se, ako tako želite, iskombinovati više boja na jednoj olovci.
  • Postoji više varijacija teksture tela olovke: može biti gumirana, matirana, metalna, sjajna, transparentna…

Dakle, i da je samo olovka, teško joj se šta može zameriti.

A Turnus nije samo olovka: na njenom vrhu se nalazi integrisana USB memorija čiji kapacitet može biti proizvoljan, od 4 do 16 Gb. Sem toga, može biti 2.0 ili 3.0 generacije. Za razliku od nekih modela kod kojih se USB memorija nalazi na polovini olovke, Turnusom se može pisati dok se koristi USB.

Turnus je 2015. nagrađen za najbolji dizajn (Red dot design award) i najbolji promo proizvod u Evropi (Promotional gift award), budući da predstvalja kombinaciju dva najaktuelnija reklamna artikla.

Pokazao se kao idealno rešenje za seminare, konferencije, poslovne prezentacije i druge prigode na kojima učesnicima treba predati elektronska dokumenta. A olovke su nepisano obavezne. Ima i prikladno pakovanje koje može biti dodatni prostor za brendiranje ili kreativni izraz.

I, eto svih elemenata za omiljenu olovku. Doduše, ostaje situacija:

(prosečna kancelarija, utorak, 10:17, puna radna atmosfera)

Osoba koja ima Turnus (ne mora biti žena koja teško kontroliše PMS, ali tako zvuči): “Ko je uzeo sa mog stola moju olovku?!”  

Najbliža osoba u kancelariji (ili pripravnik na probnom radu): “Ja nisam”

Osoba koja ima Turnus (glasnije, autoritativno):  “Je l’ neko video MOJU olovku?

Neko iz ugla, ne podižući pogled (IT-jevac, zabranili mu slušalice): “E, ‘aj’ tiše malo! (podigne pogled) Molim te!”

Osoba koja koja čeka da joj IT-jevac nešto popravi:  “Evo ti moja”

Osoba koja (je) ima(la) Turnus: “Neću, treba mi moja! Tirkizna jedna, providna, Anberger. Je l’ video neko?”

Osoba iz prodaje (preklapa dlanom slušalicu, nižim, šapat tonom): “Olovka – olovka, imaš tu još 5, evo ti i moja, samo tiše, mooolim te.”

Osoba koja (je) ima(la) Turnus: “Neću drugu! “Ta mi lepo piše, a imala je USB, tu su mi neke moje stvari. Dajte ljudi, molim Vas”

Šta se dalje desilo, ne znamo, ali se Vaš brend i čuo. Promocija uspela.

Verovatno će Vas zvati da Vam traže novu (been there, done that), tu već vidite kako ćete.

 

 

Pominjanje zadovoljnih klijenata bi zvučalo kao kliše, pa ćemo preneti samo sopstveno iskustvo: Turnus smo koristili za ličnu promociju i, bez lažne skromnosti, dobili pohvale sa svih strana (oduševljenje bi bio pravi izraz, ali neka ostane na pohvalama).

Naravno, desio se ONAJ jedan slučaj: XY osoba je dala hemijsku poštaru umesto napojnice, delovalo mu pristojno, ima već na desetine olovaka, a i poštar bio fin neki čovek.

A poštar nam se nije javljao. Možda hoće kad ispiše 8 km – toliko piše jedan Turnus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.